Ik Leer Gitaar Spelen - The Summer Break

Door mcaran op dinsdag 6 augustus 2019 07:49 - Reacties (14)
Categorie: Gitaar Shizzle, Views: 1.623

Het is nu een paar weken dat ik iets van mijn gitaar spel progressie heb laten zien. Mijn en leraar en ik hebben een summer break. Wat dat betreft voel ik me op mijn 40ste net alsof ik weer op school ben.

Ik heb niet stil gezeten. Ik oefen dagelijks want echt spelen noem ik het nog niet. Het is nog steeds pingelen als klinkt het steeds minder als kat gejank. Wel lukt het me om met plezier ongeveer een half uur dag in dag uit te spelen en daar ben ik best wel trots op.

Ik speel zowel op mijn akoestische als op mijn elektrische gitaar en beide vind ik even tof. Tegelijk twijfel ik met welke ik nu de komende tijd verder wil.

Hoe dan ook dit wordt leuk!!

Hebben jullie nog suggesties of ideeën voor deze challenge? Wat kan ik in mijn video's verbeteren? Wat moet ik perse leren spelen? etc, etc. etc. Leef je uit!

Volgende: Ik Leer Gitaar Spelen - Hoe gaan we na de zomer verder? Weken #4 - #10 02-09 Ik Leer Gitaar Spelen - Hoe gaan we na de zomer verder? Weken #4 - #10
Volgende: Ik Leer Gitaar Spelen - Progressie Week #1 t/m #3 18-07 Ik Leer Gitaar Spelen - Progressie Week #1 t/m #3

Reacties


Door Tweakers user Chocovla, dinsdag 6 augustus 2019 10:14

Mooi om te lezen dat ik niet de enige veertiger ben die een poging doet om een nieuw instrument leren te bespelen. Doe zelf een poging tot drummen. Vroeger wel gitaarles gehad maar al die tijd eigenlijk veel te weinig geoefend. Voordeel van het op latere leeftijd beginnen, je bent in ieder geval gemotiveerd.

Wat gitaar betreft, zou beide doen. De afwisseling is erg leuk, zeker als je van verschillende muziekstijlen houdt.

Door Tweakers user thespeed, dinsdag 6 augustus 2019 10:39

Mooi dat je gitaar leert spelen.
Zelf ook een tijd gedaan en helaas gestopt toen ik een koopwoning heb gekocht.
Door het klussen er gewoon niet aan toe gekomen en de gitaren liggen te verstoffen op zolder.
Best zonde want 1 van die gitaren was niet bepaald goedkoop O-) (Fender American Stratocaster)
Verder heb ik er nog een western gitaar liggen en mijn vriendin ook.(die speelt er ook niet op)
En 2 versterkers (voor de akoestische en voor de elektrische).

Misschien ook maar weer een een poging wagen want ik vond het altijd mooi om te doen.
Er vaak aan gedacht om alles te verkopen maar iets houd me dan weer tegen. :P
Als je het mooi vind en je wilt er mee door dan zou ik gewoon voor beide gitaren gaan.
Dat is inderdaad een mooie afwisseling.

Door Tweakers user mcaran, dinsdag 6 augustus 2019 10:43

Chocovla schreef op dinsdag 6 augustus 2019 @ 10:14:
Mooi om te lezen dat ik niet de enige veertiger ben die een poging doet om een nieuw instrument leren te bespelen. Doe zelf een poging tot drummen. Vroeger wel gitaarles gehad maar al die tijd eigenlijk veel te weinig geoefend. Voordeel van het op latere leeftijd beginnen, je bent in ieder geval gemotiveerd.

Wat gitaar betreft, zou beide doen. De afwisseling is erg leuk, zeker als je van verschillende muziekstijlen houdt.
Inderdaad, de motivatie op je 40ste is dan ook echt een motivatie.
En inderdaad vind ik het prachtig om beide te spelen waarbij ik licht neig naar de akoestische omdat ik grote fan ben van de fingerstyle spel.

Door Tweakers user mcaran, dinsdag 6 augustus 2019 10:56

thespeed schreef op dinsdag 6 augustus 2019 @ 10:39:
Mooi dat je gitaar leert spelen.
Zelf ook een tijd gedaan en helaas gestopt toen ik een koopwoning heb gekocht.
Door het klussen er gewoon niet aan toe gekomen en de gitaren liggen te verstoffen op zolder.
Best zonde want 1 van die gitaren was niet bepaald goedkoop O-) (Fender American Stratocaster)
Verder heb ik er nog een western gitaar liggen en mijn vriendin ook.(die speelt er ook niet op)
En 2 versterkers (voor de akoestische en voor de elektrische).

Misschien ook maar weer een een poging wagen want ik vond het altijd mooi om te doen.
Er vaak aan gedacht om alles te verkopen maar iets houd me dan weer tegen. :P
Als je het mooi vind en je wilt er mee door dan zou ik gewoon voor beide gitaren gaan.
Dat is inderdaad een mooie afwisseling.
Niet doen!!! Je krijgt er nog meer spijt van. Als ik je als beginner een tip mag geven, gun je zelf 5-15 min per dag om iets met dat gitaar te doen.

Hoe veel wil je voor die strat hebben? Hahahahaha

Door Tweakers user Chocovla, dinsdag 6 augustus 2019 11:01

mcaran schreef op dinsdag 6 augustus 2019 @ 10:56:
[...]


Niet doen!!! Je krijgt er nog meer spijt van. Als ik je als beginner een tip mag geven, gun je zelf 5-15 min per dag om iets met dat gitaar te doen.

Hoe veel wil je voor die strat hebben? Hahahahaha
Dat is wel de methode die ik probeer te hanteren voor het drummen. Heb na het eten iedere dag 15-30 minuten ingepland om mijn oefeningen te doen. Is net genoeg om toch wat in te slijpen, maar ook niet te lang dat het zware impact op de rest van de dag heeft. En aan het einde van de rit heb je toch stiekem snel 3 uur aan oefening te pakken.

Ja, het kan/moet vast meer, maar dit is met 2 jonge kinderen en drukke baan de beste manier om toch iets te studeren.

Door Tweakers user mcaran, dinsdag 6 augustus 2019 11:09

Chocovla schreef op dinsdag 6 augustus 2019 @ 11:01:
[...]
Ja, het kan/moet vast meer, maar dit is met 2 jonge kinderen en drukke baan de beste manier om toch iets te studeren.
Wij, mijn vriendin en ik hebben geen kinderen. Aan de ene kant een vloek maar ook een zegening als je op latere leeftijd nieuwe dingen wilt leren.
Iedereen heeft een soort van magische grens vanaf welke het echt leuk begint te worden. In mijn geval ben ik nu bezig met een eigen versie van Imagine terwijl ik het origineel niet eens volledig kan spelen. En daar geniet ik dus bv. heel erg van.

Door Tweakers user Flame_Flowe, dinsdag 6 augustus 2019 11:16

Een van de dingen waar ik erg spijt van heb dat ik niet onmiddellijk ben gaan oefenen is alternate picking / upstrokes en al helemaal om niet te oefenen tegen een metronoom.

Het is wellicht saai/lastig in 't begin maar ik merk dat het mijn stijl en techniek erg ten goede is gekomen. Nou speel ik wel voornamelijk bas maar goed 4 of 6 snaren maakt ook niet meer uit.

Verder kan je wellicht eens kijken of de muziekschool/docent andere mensen rond jou leeftijd/niveau heeft door met iemand te spelen of elkaar te motiveren leer je een stuk sneller en neig je ook om meer te spelen.

Kwa oefenen heb ik voor mezelf gekozen om in ieder geval s ochtends 30 minuten te oefenen en verder overdag wanneer ik zin heb/een gaatje kan vinden/series aan het kijken ben. Series kijken en met de metronoom oefenen zijn goed te combineren in de meeste gevallen.

Altijd tof om dit soort dingen te lezen, vooral niet opgeven en zoals je zelf al zegt gewoon die 15 minuten per dag pakken!

[Reactie gewijzigd op dinsdag 6 augustus 2019 11:17]


Door Tweakers user mcaran, dinsdag 6 augustus 2019 12:02

@Flame_Flowe
Dat van de metronoom staat zeker op de lijst.

Ik ben nu ook zelfs zo ver dat ik me raar voel als ik de gitaar niet iedere dag pak.

Door Richard, dinsdag 6 augustus 2019 20:08

Om je oefeningen wat af te wisselen is het leuk om te klooien, wel serieus natuurlijk, met slides, hammar-on, pull-off en vibrato. allemaal technieken die je nodig zult hebben.
En gooi er ook eens een minor- en of majorpentatonic scale doorheen.

Er van uitgaande dat je dit nog niet doet allemaal.

Door Tweakers user mcaran, woensdag 7 augustus 2019 07:35

De scales doe ik nog niet echt heel bewust al heb ik wel een idee hoe en wat.

De andere dingen die je noemt probeer ik regelmatig wel uit. Mijn leraar leert meer vanuit wat je leuk zou vinden om te spelen en waar je gevoel voor hebt dan vanuit de theorie. Deze benadering bevalt mij persoonlijk best wel goed.

Door Tweakers user wibra, donderdag 8 augustus 2019 10:41

Flame_Flowe schreef op dinsdag 6 augustus 2019 @ 11:16:

Kwa oefenen heb ik voor mezelf gekozen om in ieder geval s ochtends 30 minuten te oefenen en verder overdag wanneer ik zin heb/een gaatje kan vinden/series aan het kijken ben. Series kijken en met de metronoom oefenen zijn goed te combineren in de meeste gevallen.
Als je echt vooruitgang wil maken, moet je toch 100% focus hebben op wat je aan het doen bent? hoe combineer je dan series kijken met gitaar studeren?

Door Tweakers user mcaran, donderdag 8 augustus 2019 10:47

wibra schreef op donderdag 8 augustus 2019 @ 10:41:
[...]


Als je echt vooruitgang wil maken, moet je toch 100% focus hebben op wat je aan het doen bent? hoe combineer je dan series kijken met gitaar studeren?
In je eerste jaar moet je wat mij betreft alleen focusen op aanleren van de correcte houding en techniek, en boven al van genieten en lol hebben. Je verdient namelijk je brood niet mee. Na een jaar moet je nadenken wat je verder mee wilt bereiken.

Door Tweakers user Septimamus, donderdag 8 augustus 2019 14:23

Wat mij heel erg motiveert is nieuwe nummers leren spelen. Klinkt logisch, maar zodra je een nummer onder de knie hebt gelijk door te gaan en niet teveel in herhaling vallen. Het is waar, blijven oefenen op hetzelfde stuk maakt je beter, maar het is heerlijk als je op de bank zit met je akoestisch gitaar en je speelt nummer na nummer uit het hoofd. Op een gegeven moment word het dan een vorm van ontspanning. Gewoon nummers leren spelen van goede leraren op bijvoorbeeld YouTube. Veel gaan goed in de stof en leren je allerlei dingen en nummers waarmee je de nieuwe technieken kan gebruiken.

Overigens persoonlijk hoor. Het kan zijn dat je zelf meer plezier haalt uit de juiste technieken en houdingen.

Door Tweakers user mcaran, donderdag 8 augustus 2019 14:42

Septimamus schreef op donderdag 8 augustus 2019 @ 14:23:
Wat mij heel erg motiveert is nieuwe nummers leren spelen. Klinkt logisch, maar zodra je een nummer onder de knie hebt gelijk door te gaan en niet teveel in herhaling vallen. Het is waar, blijven oefenen op hetzelfde stuk maakt je beter, maar het is heerlijk als je op de bank zit met je akoestisch gitaar en je speelt nummer na nummer uit het hoofd. Op een gegeven moment word het dan een vorm van ontspanning. Gewoon nummers leren spelen van goede leraren op bijvoorbeeld YouTube. Veel gaan goed in de stof en leren je allerlei dingen en nummers waarmee je de nieuwe technieken kan gebruiken.

Overigens persoonlijk hoor. Het kan zijn dat je zelf meer plezier haalt uit de juiste technieken en houdingen.
Dat laatste is wel grappig. Mijn maat die ik dus via deze challenge wil verslaan is toevallig zo een. Dit is super gestructureerd en wil alles volgens het boekje doen. Ik ben juist het tegenovergestelde.

Reageren is niet meer mogelijk