1.5 jaar verder en ik speel nog steeds gitaar

Door mcaran op dinsdag 22 december 2020 07:47 - Reacties (20)
Categorie: -, Views: 3.126

Alweer een tijdje terug dat ik iets van me liet horen. Het is nu 1.5 jaar dat ik ben begonnen met het spelen van de gitaar. En dat was niet altijd een plezierige bedoeling geweest.

In de eerste half jaar was is eigenlijk meer bezig met het maken op YouTube dan met het leren spelen. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een soort van depressie en steeds minder zin in het spelen en laat staan maken van YouTube video's. Achteraf gekeken, wat een sukkel en dat met 40 jaar achter de kiezen.

Ook dacht ik dat ik beter zou gaan spelen als ik betere spullen zou aanschaffen. Haha nee dus! Eigenlijk werd ik alleen meer een meer ontevreden over mijzelf en de prestatie die ik voor ogen had. Ik had in mijn ogen pontificaal gefaald. En dat allemaal had een effect op mijn relatie, mijn werk en het vermogen om dingen te relativeren. Wat een plezierige bezigheid had moeten zijn is een nachtmerrie geworden.

En toen kwam corona. Hoe gek het ook klinkt was dat mijn redding. Ik ging het iets rustiger aan doen. Tussen de bedrijven door kon ik dagelijks hier en daar 10-15 minuten weer de gitaar oppakken. Het werd steeds meer en inmiddels speel ik dagelijks en zet geen druk meer op mezelf. Ook heb ik vrede kunnen vinden van het feit dat ik door mijn gitaarleraar ben opgelicht. Niets is zo erg als je iemand echt vertrouwd en je feitelijk vrienden wordt en je vervolgens keihard voor honderden euro's wordt opgelicht. Maar zelfs daar heb ik nu vrede mee. Het is maar geld.

Om deze periode af te sluiten heb ik eerst mijn oude YouTube kanaal ritueel verwijderd en een nieuwe aangemaakt. Ik ga dus niet meer onder druk uploaden om algoritme blij te maken. Ik ga het doen wanneer ik er zin in heb en daadwerkelijk iets wil delen.

Dit is het overzicht van mijn eerste speeljaar...Doe je oren dicht, kijk er na en laat me weten of je er wat van vindt...En als je me een beetje in wil steunen dan ben je meer dan welkom om een like en een comment te plaatsen.

https://www.youtube.com/watch?v=0ENaf61Ue-k

Volgende: YouTube Shorts als instructievideos... 03-01 YouTube Shorts als instructievideos...
Volgende: Ik Leer Gitaar Spelen - Hoe verder in het nieuwe jaar? 12-'19 Ik Leer Gitaar Spelen - Hoe verder in het nieuwe jaar?

Reacties


Door Tweakers user i-chat, dinsdag 22 december 2020 18:42

Je blogpost titel: of hoe onze prestatie-maatschappij bijna een leuke hobby heeft verpest,

Leuk dat youtube, je kunt er 'bijna' gratis, virtueel gitaar-, piano-, kook-, dans-, naai, taal- of pottenbak-les volgen; the downside, doordat je anderen het zo 'goed' ziet doen schep je vaak onredelijke verwachtingen voor jezelf.

Ik wil je in ieder geval van harte feliciteren met deze overwinning op jezelf!

[Reactie gewijzigd op dinsdag 22 december 2020 18:43]


Door mcaran, dinsdag 22 december 2020 19:10

i-chat schreef op dinsdag 22 december 2020 @ 18:42:
Je blogpost titel: of hoe onze prestatie-maatschappij bijna een leuke hobby heeft verpest,

Leuk dat youtube, je kunt er 'bijna' gratis, virtueel gitaar-, piano-, kook-, dans-, naai, taal- of pottenbak-les volgen; the downside, doordat je anderen het zo 'goed' ziet doen schep je vaak onredelijke verwachtingen voor jezelf.

Ik wil je in ieder geval van harte feliciteren met deze overwinning op jezelf!
Zeer accurate samenvatting en dankjewe!

Door ISaFeeliN, dinsdag 22 december 2020 23:28

Mooi om te zien. Goed om te zien ook dat het niet makkelijk is, en dat je echt wel doorzettingsvermogen moet hebben om dit door te zetten. Ik zou zeker door gaan. Volgens mij heb je het moeilijkste gehad. Ik bewonder het!

Door Tweakers user sfranken, woensdag 23 december 2020 04:29

Hee, ik ben dus niet de enige die met Hotel California is begonnen! Het nummer is herkenbaar, de akkoorden die je pakt klinken goed, geen dode noten of verkeerde vingerzettingen (zover ik het kan horen, gekeken heb ik niet). Het enige wat 'niet goed' gaat is dat de snelheid er nog niet inzit, maar dat is voor elke gitarist in het begin moeilijk (en bij nieuwe nummers).

Ook is niet elke lick even makkelijk, kijk maar naar Clapton's "Wonderful Tonight", dat is af en toe een grafnummer.

Als je overgangen van akkoorden wilt oefenen zou ik zeggen pak Comfortably numb van Pink Floyd, dat valt qua aantal akkoorden mee, de overgangen zijn (vind ik) goed te horen en duidelijk, en je hebt een mooie mix van barré en normale akkoorden.

Door mcaran, woensdag 23 december 2020 07:19

ISaFeeliN schreef op dinsdag 22 december 2020 @ 23:28:
Mooi om te zien. Goed om te zien ook dat het niet makkelijk is, en dat je echt wel doorzettingsvermogen moet hebben om dit door te zetten. Ik zou zeker door gaan. Volgens mij heb je het moeilijkste gehad. Ik bewonder het!
Het leren spelen van de gitaar is zeker te overzien en het is ook leuk. Alleen op het moment dat jezelf andere druk zoals YouTube gaat opleggen dan wordt het zwaar. Ik heb uit een hele diepe dat gekropen. Hoe gek het ook klinkt het heeft me de blues laten leren kennen wat nu echt mijn favoriete muziek stijl is geworden.

Door mcafran, woensdag 23 december 2020 07:25

sfranken schreef op woensdag 23 december 2020 @ 04:29:
Hee, ik ben dus niet de enige die met Hotel California is begonnen! Het nummer is herkenbaar, de akkoorden die je pakt klinken goed, geen dode noten of verkeerde vingerzettingen (zover ik het kan horen, gekeken heb ik niet). Het enige wat 'niet goed' gaat is dat de snelheid er nog niet inzit, maar dat is voor elke gitarist in het begin moeilijk (en bij nieuwe nummers).

Ook is niet elke lick even makkelijk, kijk maar naar Clapton's "Wonderful Tonight", dat is af en toe een grafnummer.

Als je overgangen van akkoorden wilt oefenen zou ik zeggen pak Comfortably numb van Pink Floyd, dat valt qua aantal akkoorden mee, de overgangen zijn (vind ik) goed te horen en duidelijk, en je hebt een mooie mix van barré en normale akkoorden.
Hotel California is een redelijk standaard nummer waar heel veel mensen mee beginnen. Tegelijk ben ik ook met Dust in the wind begonnen als intro in de fingestyle manier van spelen.

Wonderful Tonight, inderdaad een grafnummer maar als je het goed kan wordt het pas echt leuk. Het gevaar is dat als je de aanslag niet goed doet het gauw Lost van Anouk wordt...

En ja Comfrtably Numb, een van mijn favoriete nummers ever...Daar speel ik inmiddels al de bekende solo...Er is dus veel veranderd in de afgelopen half jaar...Alsof ik bevrijd ben...

Door Tweakers user Squ1zZy, woensdag 23 december 2020 07:41

En ja Comfrtably Numb, een van mijn favoriete nummers ever...Daar speel ik inmiddels al de bekende solo..
Ik geloof je pas als het op beeld staat :D

Door mcaran, woensdag 23 december 2020 07:57

Squ1zZy schreef op woensdag 23 december 2020 @ 07:41:
[...]


Ik geloof je pas als het op beeld staat :D
Haha misschien eerst met 'Under Pressure' ?
Ik heb nergens gezet hoe goed...No picture never happened right...

Door Tweakers user sfranken, donderdag 24 december 2020 03:30

mcaran schreef op woensdag 23 december 2020 @ 07:57:
[...]

Haha misschien eerst met 'Under Pressure' ?
Ik heb nergens gezet hoe goed...No picture never happened right...
Dat wil ik zien / horen! Ik ben zelf gigantisch Queen fan, Brian May is de redendat ik interesse heb in gitaarspelen en het ook ben gaan doen!

De toon die hij in Under Pressure heeft is een mooie, trouwens. Het bekende trio AC30's, maar niet vol gestuurd door de gitaar, en met een mooi randje chorus. Dat vind ik van veel Queen nummers uit die tijd, de slagpartijen die Brian speelt in nummers zijn voor mij, qua klank, het toppunt. Een van de bekendste of mooiste voor mij is The Show Must go on, zie https://www.youtube.com/watch?v=xKh-Kwx3JWk voor alleen de gitaardelen. Vanaf 1 minuut.. Kippenvel!

Door mcaran, donderdag 24 december 2020 07:22

Ik kan alleen zeggen dat ik helemaal met je eens ben.

Door Tweakers user Fairy, donderdag 24 december 2020 08:30

i-chat schreef op dinsdag 22 december 2020 @ 18:42:
Je blogpost titel: of hoe onze prestatie-maatschappij bijna een leuke hobby heeft verpest,

Leuk dat youtube, je kunt er 'bijna' gratis, virtueel gitaar-, piano-, kook-, dans-, naai, taal- of pottenbak-les volgen; the downside, doordat je anderen het zo 'goed' ziet doen schep je vaak onredelijke verwachtingen voor jezelf.

Ik wil je in ieder geval van harte feliciteren met deze overwinning op jezelf!
Precies dat,

Ik zou zelf hééél graag een beetje piano willen leren spelen. Als kind heb ik op les gezeten, maar was toen niet geïnteresseerd en pakte het dus niet op. Nu ben ik 38 en zie ik kindjes van 6 die de sterren van de hemel spelen. Als ik dan zelf het keyboard er weer bij pak en wat probeer, heb ik het gewoon niet in de vingers. Komt ook nog eens bij dat ik gewoon heel weinig tijd heb om rustig met dit soort dingen bezig te zijn.

Ik houd ook van muziek luisteren, maar met alle drukte, een gezin, werk, kom ik er gewoon niet meer aan toe. Er is altijd wel ergens werk te vinden, recent een huis gekocht en overal waar ik kom ligt werk om te doen, iets te repareren, op te ruimen, verbeteren etc etc...

Ik hoop zelf ooit ook nog het goede inzicht en de rust te vinden om ook deze dingen weer te kunnen oppakken.

Door Tweakers user mcaran, donderdag 24 december 2020 09:03

Fairy schreef op donderdag 24 december 2020 @ 08:30:
[...]


Precies dat,

Ik zou zelf hééél graag een beetje piano willen leren spelen. Als kind heb ik op les gezeten, maar was toen niet geïnteresseerd en pakte het dus niet op. Nu ben ik 38 en zie ik kindjes van 6 die de sterren van de hemel spelen. Als ik dan zelf het keyboard er weer bij pak en wat probeer, heb ik het gewoon niet in de vingers. Komt ook nog eens bij dat ik gewoon heel weinig tijd heb om rustig met dit soort dingen bezig te zijn.

Ik houd ook van muziek luisteren, maar met alle drukte, een gezin, werk, kom ik er gewoon niet meer aan toe. Er is altijd wel ergens werk te vinden, recent een huis gekocht en overal waar ik kom ligt werk om te doen, iets te repareren, op te ruimen, verbeteren etc etc...

Ik hoop zelf ooit ook nog het goede inzicht en de rust te vinden om ook deze dingen weer te kunnen oppakken.
Ik heb ontdekt dat al is het maar 15-20 minuten per dag en dan iedere dag mijn gitaar oppak dat je heel snel vooruit gaat...

Door Tweakers user Nilltris, donderdag 24 december 2020 09:59

Heel vet hoor, lekker door blijven gaan! Het is een geweldige hobby waar je jezelf helemaal in kan verliezen. Ik zit nu zelf midden in een verhuizing en niets kalmeert me meer dan even terugtrekken, gitaar erbij pakken en wat onzin spelen.

Door Tweakers user bug53, donderdag 24 december 2020 10:00

15-20 min per dag bijv rond 20:00 's avonds is inderdaad heerlijk. Beetje cliché, maar dat is een kwestie van prioriteiten en gunnen aan jezelf. Ook hier lopen kinderen rond, is de lijst met klusjes opruim dingen nog lang, maar ik ben tevreden als ik er elke week een of meer van kan afvinken. Als je wacht met leuke dingen tot die automatisch aangroeiende lijst leeg is komt het er niet van.

Door Tweakers user mcaran, donderdag 24 december 2020 10:05

Nilltris schreef op donderdag 24 december 2020 @ 09:59:
Heel vet hoor, lekker door blijven gaan! Het is een geweldige hobby waar je jezelf helemaal in kan verliezen. Ik zit nu zelf midden in een verhuizing en niets kalmeert me meer dan even terugtrekken, gitaar erbij pakken en wat onzin spelen.
Het werkt inderdaad erg therapeutisch. Dat doe ik bijna iedere avond...

Door Tweakers user mcaran, donderdag 24 december 2020 10:06

bug53 schreef op donderdag 24 december 2020 @ 10:00:
15-20 min per dag bijv rond 20:00 's avonds is inderdaad heerlijk. Beetje cliché, maar dat is een kwestie van prioriteiten en gunnen aan jezelf. Ook hier lopen kinderen rond, is de lijst met klusjes opruim dingen nog lang, maar ik ben tevreden als ik er elke week een of meer van kan afvinken. Als je wacht met leuke dingen tot die automatisch aangroeiende lijst leeg is komt het er niet van.
Heel herkenbaar maar het is inderdaad 15-20 minuten voor jezelf nemen...

Door Tweakers user DUBWiSE, dinsdag 12 januari 2021 13:38

Bedankt voor deze blog! Leuk en inspirerend om te zien wat je kunt bereiken in 1,5 jaar tijd, ga zo door! Ik twijfelde zelf tussen gitaar leren spelen en skateboarden weer oppakken toen de eerste lockdown begon. Het werd uiteindelijk het laatste, al ligt het nu in de winter even stil.
Wat raad je aan om mee te beginnen, akoestisch of elektrisch? Ben zelf nogal fan van het 'rauwere' gitaar geluid in metal muziek, dus zou het liefst de akoestische gitaar compleet links laten liggen.
En wat voor materiaal/budget raad je aan voor een complete beginner?

Door Tweakers user mcaran, dinsdag 12 januari 2021 15:56

DUBWiSE schreef op dinsdag 12 januari 2021 @ 13:38:
Bedankt voor deze blog! Leuk en inspirerend om te zien wat je kunt bereiken in 1,5 jaar tijd, ga zo door! Ik twijfelde zelf tussen gitaar leren spelen en skateboarden weer oppakken toen de eerste lockdown begon. Het werd uiteindelijk het laatste, al ligt het nu in de winter even stil.
Wat raad je aan om mee te beginnen, akoestisch of elektrisch? Ben zelf nogal fan van het 'rauwere' gitaar geluid in metal muziek, dus zou het liefst de akoestische gitaar compleet links laten liggen.
En wat voor materiaal/budget raad je aan voor een complete beginner?
Wat fijn dat je het toch gaat proberen om het te combineren. Ik zou zeggen schaf een elektrische gitaar aan. En ga niet voor de goedkoopste bij bax-shop want op iets langere termijn ga je er spijt van krijgen. Uiteraard is het een beetje afhankelijk van je budget. Ik kan je daar best wel wat advies in geven.

Waarom elektrisch? Het is simpelweg makkelijker te bespelen in het begin en je kan leuke geluidjes mee maken.

Stuur me anders een PM...

Door Tweakers user DUBWiSE, dinsdag 12 januari 2021 20:02

Thanks voor je reactie en het PM aanbod! Na wat meer onderzoek zou het dan inderdaad een elektrische gitaar moeten worden, ik ga eens rustig rondkijken :)

Door Tweakers user mcaran, woensdag 13 januari 2021 06:23

DUBWiSE schreef op dinsdag 12 januari 2021 @ 20:02:
[...]

Thanks voor je reactie en het PM aanbod! Na wat meer onderzoek zou het dan inderdaad een elektrische gitaar moeten worden, ik ga eens rustig rondkijken :)
Top! 🤟

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)